Sinds de zomer van 2021 is Ben Wilmink lid van MOI Offshore Energy. Zijn bedrijf XEO richt zich op het produceren van en bouwen met circulaire, modulaire, aardbevingsbestendige, energiearme lichtgewicht panelen van biocomposiet.

Dat is een hele mond vol, maar in de praktijk betekent het dat XEO woningen kan bouwen voor 60% van de traditionele kosten en met veel meer rendement. Daarnaast word al het bouwmateriaal gemaakt van ‘reststromen’. Afval dus.

Ben: “Ja dat klopt, we passen dit bouwconcept al jaren toe op moeilijk toegankelijke gebieden in Azië en Australië, maar hier in Europa kwam er een extra uitdaging bij; het materiaal moest gemaakt worden uit reststromen. Zo belasten we de bestaande stromen niet (hout, steen etc) en kunnen we goedkoop nieuwe huizen bouwen. De samenstelling van het materiaal kunnen we overigens aanpassen, we kunnen dus overal ter wereld bouwen van lokaal afval!”

Diverse voorbeelden van toepassingen van het restmateriaal, takken, riet, tomatenplanten en de bouwpanelen zelf in aanbouw.

Op de foto’s: diverse voorbeelden van restmateriaal dat als grondstof kan worden gebruikt, linksonder een woning in aanbouw en rechtsonder de ontwerptekening van de panelen.

Toen het project begon in Azië en Australië stond vooral de vraag naar lichtgewicht bouwmateriaal dat op eenvoudige wijze in elkaar gezet kon worden centraal. Door verschillende innovaties te combineren werden de bouwpanelen ontwikkeld en kon Ben met zijn team op moeilijke plekken bouwen door de lokale bevolking in korte tijd op te leiden. Inmiddels draait er een fabriek in Azië en is er daar een lokale economie op gang gekomen rond deze fabriek en het bouwconcept.

Dat deze manier van bouwen ook in Europa de toekomst is staat voor Ben als een paal boven water, de vraag naar innovatie in de bouw is op dit moment heel groot, maar er wordt veel te veel gefocust op het doorontwikkelen van bestaande technieken. Daarbij houdt iedereen vast aan het eigen specialisme. “Het is natuurlijk ook wel logisch, iedereen is bang om zijn hachje te verliezen, maar we moeten het samen radicaal anders gaan doen, anders redden we het niet.”

De beroemde quote van Albert Einstein is misschien nog wel het meest van toepassing op de missie van XEO: “We kunnen onze problemen niet oplossen met dezelfde denkwijze als waarmee we ze hebben gecreëerd.” XEO gooit het roer in de bouw dan ook radicaal om en komt met één bouwinnovatie voor de warmtetransitie, de energietransitie, de werkgelegenheid, circulariteit én localiteit.

“Dat is misschien tegelijk ook een beetje ons probleem, want waar haak je aan als jouw oplossing zo anders is dan het gangbare patroon in de markt.” Aanhaken doet XEO graag, hier in Groningen, geboortegrond van Ben Wilmink zelf, waar hij na jaren in het buitenland weer is teruggekeerd. Hij wil zich vestigen in de Eemshaven, waar hij graag zijn droom wil verwezenlijken, een eigen fabriek die zorgt voor lokale werkgelegenheid, gebruik makend van de expertise in het Noorden en alle mogelijkheden die de Eemshaven hem biedt. Van daaruit wil hij zijn product verder ontwikkelen en vooral veel bouwen.

Zijn gebouwen zijn vorst en hittebestendig, verliezen erg weinig energie, worden energieneutraal geproduceerd en bestaan uit zelf vervaardigd materiaal uit reststromen, daarnaast kunnen ze vanwege hun lichtgewicht karakter op bijna iedere ondergrond en op elke locatie worden gebouwd. Van het binnenland van Azië tot de woestenij van Tasmanië tot het Groningse aardbevingsgevoelige platteland.

Meer weten over XEO en Ben Wilmink? Een website is in de maak, contact opnemen kan per e-mail. benwilmink@c2cmodular.com