Jeroen Wolthuis startte Unafix vanuit twee passies; scheepvaart en recht. Als maritiem jurist zag hij dat er vaak onduidelijkheid was over de inhoud van contracten. Dat gaf soms veel narigheid en zorgde voor een lange nasleep bij incidenten. “Natuurlijk wil je niet dat er op zee iets misgaat, maar als dat wel gebeurt wil je voor alle partijen dat het allemaal goed geregeld is. Niemand zit na een drama te wachten op een juridische nasleep.”

Dit gaf hem de inspiratie voor zijn eigen app. Met Unafix levert Jeroen contracten tussen rederijen, charteraars en brokers over de hele wereld. Uniek is dat tijdens het afsluiten al helder is wat de partijen mogen verwachten van elkaar.

“Het probleem is niet dat ze niet weten wat ze willen, maar het zit hem vooral in het duidelijk vastleggen van de afspraken in correcte juridische taal.” Dat daarbij in de scheepvaart ook nog vaak het Engels recht wordt gebruikt is volgens Wolthuis een bijkomend probleem. “Ja dat heeft te maken met de punten en de komma’s. Het Engelse recht is daar een stuk stricter in dan bijvoorbeeld het Nederlandse recht. Een nul teveel in een overeenkomst betekent vaak ook echt dat je moet betalen.”

De app van Wolthuis komt dus als geroepen. Beide partijen loggen in en kunnen zelf aanklikken onder welke voorwaarden ze een contract willen aangaan. Pas als beide tevreden zijn wordt er een contract uitgedraaid die vervolgens kan worden ondertekend. Op deze manier is voor iedereen helder wat er is afgesproken.

Momenteel gebruiken zo’n tien grote scheepvaartbedrijven die wereldwijd opereren de applicatie voor hun contracten. Vanuit MOI Offshore Energy werkt Wolthuis ondertussen samen met een team van ontwikkelaars verder aan zijn applicatie.

“De applicatie zit nu nog in de onderzoeksfase. We hebben een hoop tijd gestoken in het ontwikkelen van de eerste versie. Van daaruit konden we beginnen met het ophalen van feedback. Dit hebben we nu allemaal in kaart en nu zijn we bezig alles te prioriteren en door te ontwikkelen. We zijn overigens nog op zoek naar ontwikkelaars! Dus als ik hier een oproep mag doen?”

Het lidmaatschap van MOI Offshore Energy levert Wolthuis naast een mooie en betaalbare werkplek ook een mooi netwerk op. “Ja, als start-up doorloop je toch allemaal grofweg dezelfde stappen. Het helpt enorm als je dus feedback en ondersteuning krijgt van bedrijven die het al eerder hebben gedaan.”

Begin 2022 komt er een versie van Unafix die helemaal klaar is voor de markt. Bedrijven die nog willen aanhaken bij de onderzoeksfase moeten dus snel reageren. “Dan moeten we echt met het eindproduct de boer op. Spannend, want dan zit je opeens heel anders aan tafel. Niet meer met een onderzoeksvraag, maar met een verkoopverhaal.”

Meer weten over Unafix? www.unafix.com

Op de foto: Het team van Unafix in de Eemshaven, met nieuwe aanwinst Johannes erbij :). Ook werken aan deze leuke app? Unafix zoekt twee Laravel, React developers, neem voor meer informatie contact op met Jeroen Wolthuis!