– een interview met Simon Voogd, eigenaar van DroneQuest

Zo’n 4 jaar geleden werd DroneQuest opgericht, een innovatief bedrijf dat inspecties op afstand mogelijk maakt. In een tijd waarin ‘werken op afstand’ nog geen term was waar we aan gewend waren. Inmiddels, na 2 jaar van lockdowns en in tijden van personeelstekorten, gaat het DroneQuest voor de wind. We spraken met eigenaar Simon over innoveren, ondernemen en Artificial Intelligence.

De afgelopen 2 jaren hebben duidelijk gemaakt dat werken op afstand een echte pré kan zijn. DroneQuest was hier al op voorbereid en heeft hier dan ook duidelijk van kunnen profiteren.

“Dat klopt. Inspecties met een Drone zijn inmiddels geaccepteerd door de markt. En niet meer alleen op de traditioneel moeilijk bereikbare plekken, zoals een windpark op zee. Naast dat het veiliger en efficienter is heb je er ook gewoon minder mensen voor nodig. Dat is een handige bijkomstigheid, zeker nu.”

De acceptatie door de markt is versneld tijdens de coronaperiode. Waar eerst nog enige scepsis was over de effectiviteit van een drone ten opzichte van menselijke inspectie, heeft dit nu plaatsgemaakt voor interesse in deze nieuwe techniek. Dit heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf kon groeien en investeren in nieuwe technieken en innovaties.

“We merkten in het begin wel wat weerstand. Kan een drone wel wat een mens kan? Voldoet het aan de normen en inspectieprotocollen. Hier hebben we hard aan gewerkt en in combinatie met onze AI leveren we niet alleen beelden, maar ook meteen een analyse van de eventuele schade. Dit heeft ons een groot voordeel gegeven, want we merkten in het begin dat bedrijven moeite hadden om zelf alle data die wij leverden te verwerken. Nu doen wij dat voor ze.”

Samen met zijn twee compagnons richtte Voogd het bedrijf Cursor Asset Management op om de beelden van de drones te analyseren. De AI (Artificial Intelligence) die dit bedrijf ontwikkelde kan zelf na het bekijken van de dronebeelden beoordelen of er schade is aan een structuur. Ook maakt de software 3d modellen van de structuren waardoor bijvoorbeeld constructie- of berekeningsfouten makkelijker aan het licht komen.

“Ja op die manier hebben we een keer bij een groot project een constructiefout opgespoord. We inspecteerden op scheuren, maar het 3d model gaf een fout in de berekening aan. Op die manier kan de constructie dus tijdig worden versterkt en wordt het geheel veiliger.”

De scripts die DroneQuest gebruikt voor hun inspecties zijn zelflerend. Dat houdt in dat ze een aantal keren moeten ‘oefenen’ voordat ze ingezet kunnen worden bij inspecties. Dit wordt bijgehouden in een soort ‘hitrate’. De eerste keer dat een constructie wordt gescanned is deze hitrate zo’n 60%. Bij de tweede keer is dat al 98%.

“100% halen we eigenlijk nooit. Maar een menselijke inspecteur haalt dat ook niet. Daarbij moet je mensen voordat ze aan de bak kunnen ook opleiden en inwerken. Dat kost tijd die er nu gewoon niet is. Daarnaast heeft een script nooit een slechte dag, ruzie met zijn vrouw of een griepje. Het is gewoon consistenter.”

Het personeelstekort is volgens Voogd wederom een grote kans voor DroneQuest. De markt is snel op zoek naar oplossingen voor de inspecties en ook de regelgeving is in beweging in het voordeel van moderne technieken. DroneQuest bereidt zich in ieder geval voor op een stijging in de aanvragen. Inmiddels voeren ze al voor diverse overheden en grote bedrijven inspecties uit. Nul-metingen, tankinspecties, windmolens, parkeerterreinen. Elke structuur kan door hen worden opgepakt.

“Die tank-inspecties zijn inderdaad ook leuk. Het gaat vaak om grote besloten ruimtes waar giftige stoffen in worden bewaard. Voordat je daar een menselijke inspecteur naar binnen mag sturen ben je wel even aan het voorbereiden. Onze drones hebben daar uiteraard geen last van.”

De nieuwste innovatie van DroneQuest is het in kaart brengen van bodemverzakkingen. De drone brengt een gebied in kaart en maakt foto’s. Deze foto’s worden geplaatst in een zogeheten 3D Mesh en van hieruit kunnen op de vierkante meter nauwkeurig alle hoogteverschillen in kaart worden gebracht. Op die manier kunnen overheden bijvoorbeeld gemakkelijk reparaties aan wegen laten uitvoeren. Ook kan dit worden ingezet bij het in kaart brengen van potentiële risico’s voor bestaande structuren.

Als lid van het eerste uur van MOI Offshore Energy heeft Simon een warm hart voor de community.

“Ik denk dat het heel belangrijk is om samen met andere starters te kunnen sparren over je bedrijf. Voor mij heeft het veel contacten toegevoegd en is het een verbindende factor geweest. Ook heeft het lidmaatschap me op die manier gewoon direct geld opgeleverd.”

Wil je meer weten over DroneQuest of Cursor Asset Management? Bekijk de websites!