Op maandagmiddag spreken we telefonisch met Sander van Helvoort, voorzitter van MOI Offshore Energy. Voor zijn werk (ook in de offshore sector) vliegt hij letterlijk de hele wereld over. Op de planning staan nog Dubai en Tokyo, maar op het moment van spreken zit hij in Londen en maakt hij tijd voor een kort, maar gezellig interview. We hebben het over innovaties, start-ups en het belang van talentontwikkeling binnen de eigen regio.

“Ik vind het echt heel leuk om met starters en scale-ups te werken, er komen zó veel innovatieve ideeën voorbij. Soms denk ik: waarom heb ik daar zelf niet aan gedacht!”

Als voorzitter van MOI Offshore Energy houdt Sander zich vooral bezig met het versterken en leggen van connecties in de (internationale) markt. Daarnaast is hij vraagbaak voor de andere bestuursleden. Deelnemers aan MOI Offshore Energy hebben hiermee een groot voordeel. “Vaak is een start-up met een goed idee op zoek naar financiering. Banken vinden het vaak een te groot risico en zo lopen veel jonge ondernemers al direct tegen een dichte deur aan. Daar helpen we dan graag bij, met netwerken, met andere partijen, maar ook door soms mensen één op één aan elkaar te knopen.”

Met MOI Offshore Energy, dat is aangejaagd door de Economic Board Groningen, wil van Helvoort graag al het innovatieve Offshore talent in de regio aanspreken. MOI Offshore Energy biedt daartoe een zeer compleet startersprogramma dat vol met kansen zit om het bedrijf te doen groeien. Zo zijn er meetings, bijeenkomsten en cursussen én kunnen leden gebruik maken van diverse groei- en financieringsprogramma’s. Daarnaast wordt de community ondersteund door Groningen Seaports dat onder andere prachtige werkplekken heeft gefaciliteerd in het pand Nijlicht in de Eemshaven.

Dat het talent in de regio moet blijven staat voor Sander als een paal boven water. “Dat was voor mij wel één van de hoofdredenen om te kiezen voor het voorzitterschap. Er zitten hier zo veel mensen met goede ideeen, die moet je juist hier houden en laten zien dat ook zij hier hun bedrijf internationaal kunnen uitbouwen. We creëeren hiermee een ideaal klimaat voor nieuwkomers, maar ook voor grotere bedrijven. Die kunnen op hun beurt weer profiteren van de innovaties van de start-ups.”

Op dit moment worden er vanuit de Eemshaven meerdere Offshore Windparken aangelegd en wordt er stevig geïnvesteerd door bedrijven uit binnen- en buitenland in de gehele Offshore sector. Start-ups kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor een eerste kennismaking. “Je hoeft echt geen windmolens te bouwen om lid te worden. Wij zijn er voor iedere start-up met een slim idee in de Offshore sector. We hebben hier juristen, drone-inspectie en nog veel meer.”

Naast de energie, motivatie en nieuwe prikkels die het werken met de start-ups hembrengt, heeft het gehele MOI netwerk ook een andere positieve invloed gehad. “Ja, ik moet echt zeggen dat ik hierdoor een warm hart heb naar de EBG. Dit hebben ze gewoon goed aangepakt en het heeft mij persoonlijk goed gedaan om te merken dat een overheidsorgaan ook echt iets kan betekenen. Ik heb hierdoor meer begrip gekregen richting de overheid.”

Sander van Helvoort is voorzitter van MOI Offshore Energy en zelf werkzaam in de Offshore sector. Wil je eens een bijeenkomst bijwonen of ben je nieuwsgierig geworden naar wat dit netwerk voor jou kan betekenen? Bekijk dan hier onze community!