Bert Ottens runt sinds maart dit jaar zijn start-up Onderwaterscan, waarmee hij onderwater drone-inspecties uitvoert. Als voormalig duiker raakte hij op een beurs geïnteresseerd in deze manier van inspecteren. Uit persoonlijke interesse kocht hij een paar camera’s, maar deze belandden eerst op zolder. Na een tijdje kreeg hij een zetje in de juiste richting en vielen alle puzzelstukjes in elkaar.
Het ondernemerschap is niet helemaal nieuw voor eigenaar Bert Ottens. In het verleden runde hij samen met zijn toenmalige vrouw een kinderopvang. Toen zijn vrouw overleed kreeg hij de zorg voor het gezin op zich en zocht hij een baan in loondienst.
“Ja dat was een zware periode. Mijn vrouw overleed aan kanker en ik kreeg niet alleen de zorg voor ons gezin, maar ook voor haar bedrijf op me. Dat is gewoon heel erg veel, dat houdt geen mens vol. Ik kon destijds terecht bij een hele goede werkgever. Die heeft me alle tijd en ruimte gegeven om te herstellen. Daar ben ik hem voor altijd dankbaar voor.”
Maar, na 9 jaar bij dezelfde werkgever begon het toch te kriebelen en verlangde hij steeds meer naar een eigen toko, waar het zo gaan kon zoals hij zelf wilde. Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan, zo ook bij Bert. De onderwatercamera’s die hij had gekocht doken tijdens het opruimen op en zijn nieuwe partner zei: “Hee, waarom doe je daar niet iets mee?”
“Ja zij was de aanstichtster inderdaad en vanaf daar verliep het snel. De camera’s die ik had gekocht waren natuurlijk allang niet meer up-to-date dus ik ging op zoek naar geschikte apparatuur en stuitte op een bedrijf dat ter overname beschikbaar was. De eigenaar kon wegens gezondheidsredenen het bedrijf niet voortzetten. Na een paar goede gesprekken met de eigenaar was de beslissing snel gemaakt en zo is onderwaterscan ontstaan.”
Onderwaterscan inspecteert onderwaterstructuren op scheuren, zwakheden of andere opvallende zaken. Het scannen gebeurt met een drone die op afstand wordt bestuurd. De drone zit wel aan een kabel, en wordt bestuurd vanaf de wal.
“Ja het moet inderdaad wel met een kabel, dit komt door de hoogte van de frequenties die je nodig hebt om op afstand te communiceren. In de lucht kan dat makkelijk, maar onderwater heb je erg lage frequenties nodig. Deze zijn vooralsnog voorbehouden aan defensie.”
De drones worden het water in gelaten en kunnen vanaf de wal bijvoorbeeld de gehele romp van een schip inspecteren. Deze vorm van inspecteren wordt steeds vaker ingezet door de douane. Met name bij internationale scheepvaart wordt smokkelwaar op deze manier opgespoord, zonder extra risico’s voor een menselijk duikteam. Maar niet alleen de scheepvaart heeft baat bij deze soort inspecties. Onderwaterscan inspecteert ook watertanks van blusinstallaties, duikers voor het waterschap en werkt samen met duikteams bij de opsporing van te water geraakte voertuigen, werk dat hij als duiker vroeger veel heeft gedaan.
“Mensen realiseren zich vaak niet dat een te water geraakte auto zomaar honderden meters kan afdrijven. Als je als duiker in de kou zo’n groot gebied moet doorzoeken kan dat gevaarlijk zijn. Ook moet de scheepvaart vaak voor langere tijd worden stilgelegd. Met een drone kun je sneller door het water en grotere oppervlakten bestrijken, zonder risico voor duikers. Als je iets hebt gevonden kan het duikteam alsnog worden ingezet om bijvoorbeeld de auto weer uit het water te halen.”
De scans die Bert uitvoert worden met video gedaan, wanneer het zicht erg slecht is kan er ook sonar worden ingezet. Er wordt dan een soort echo van het object gemaakt. Ook kunnen de drones diktemetingen uitvoeren en zelfs bodemmonsters nemen.
“Volgens mij is het echt een uitkomst, ook nu met het personeelstekort. Bijvoorbeeld een afgesloten donkere watertank is veel gemakkelijker en sneller te inspecteren met een drone. Je hebt er geen opgeleide duikers voor nodig en kun direct beginnen.”
Het besturen van de drone en het uitvoeren van de inspecties vereist wel enige training. Niet iedereen kan zomaar een drone aanschaffen en beginnen. Onderwaterscan heeft diverse specialisaties op zak en werkt samen met de keuringsinstantie Normec. Zo kan onderwaterscan de zogeheten verplichte TB67-B inspecties uitvoeren. Dit zijn verplichte inspecties van watertanks die voor veel branches periodiek moeten worden uitgevoerd.
Via via kwam Bert terecht bij MOI Offshore Energy, hij kende wat mensen bij Groningen Seaports en raakte enthousiast.
“Voor mij was het vooral de mogelijkheid om klanten te ontvangen en natuurlijk het netwerk. Een thuiskantoor is daarin niet altijd praktisch. Eens per week zit ik lekker bij Nijlicht en kan ik me echt even focussen op het werk. Samenwerking en contact met de andere bedrijven ervaar ik als zeer waardevol.”
Onderwaterscan voert inspecties uit door heel Nederland. Een demo aanvragen kan altijd!
Wil je meer weten over Bert en zijn bedrijf? Kijk dan eens op zijn website!